onsdag 23 januari 2008

Tutti di capo

Bilden föreställer Urban Karlsson och är tagen/snodd från www.ibkdalen.nu
Drivs innebandy Umeå av två mäktiga falanger som slåss om makt och framgång?
Tutti di capo för det ena är Urban Karlsson och leds från IBK Dalen. Medlemmar är: Sandåkern, Ersboda, Hörnefors och Holmsund. Naturligtvis också IBF Dalen.
Sandåkern och Ersboda har samarbete med Dalen. Holmsund vill gärna sola sig i glansen från Dalen och har sin gamla styrelse verksamma numera i Dalen. Vindeln påstås också sympatisera med Dalen falangen. Givetvis mycket för att Wilhelmsson numera är tränare och verksam där.
Ersboda har framförallt på damsidan välvilligt släppt spelare till Dalens alag.
Sandåkern har på herrsidan ett samarbete och får hjälp av tränare och coacher från Dalen.

Den andra falangen är ledd av folk verksamma på och ikring förbundet.
Umeå City, Iksu, Iksu Ungdom, Söder har alla representanter på kansliet. Röbäck, Guif, Täfteå och Thorengruppen samarbetar mer än gärna med denna falang. Rig är med på ett hörn också. Falangen är positivt inställda till Rig definitivt mer än Dalenfalangen.
Vem som är Tutti di capo är svårt att säga, falangen har ingen riktig förgrundsfigur.

Är det något negativt med detta då?? Vet inte, troligen är det svårt för klubbar som inte anslutit sig till någon av falangerna att rekrytera spelare och ledare. Då de flesta sugs upp av resp falang och skickas ut i verksamheterna.
Var hamnar tex en universitets elev som vill spela innebandy? Knappast i Obbola, troligen först och främst i "Förbundsfalangen".
Det finns förmodligen fler "hangarounds" till falangerna som inte jag vet om.

Att det finns motsättningar mellan falangerna är helt klart. Ta många värvningshistorier under de senast åren då känslorna svallat. Ett ex, är Lasse Bergströms övergång till Dalen trots att City ansåg honom som deras spelare.
Ta Urban Karlssons hånfullhet där han satt på läktaren när Citys herrar missade att kvala till elit ifjol.
Det finns fler ex som belyser motsättningarna.

Förbundet måste rimligen många gånger vara inblandade i ärenden som tangerar "jäv". Inte för att jag tror eller misstänker att "deras" lag förfördelas men det måste vara svårt. Grabbarna på förbundet är professionella och sköter säkert det på bästa sätt det är jag säker på, men det måste onekligen vara en svår balansgång.

Ta nu inte detta som en sågning av förbundet, det är det absolut inte. Ta det som en väldigt intressant observation av innebandy Umeå som jag fått ta del av. Något som visar att innebandy familjen är liten och de som kan innebandy ofta sitter på många stolar samtidigt.
Patrik Eklund, David Lundberg, Jonas Bäcklund är väldigt kompetenta innebandy ledare/tränare och behövs verkligen för att föra innebandyn framåt. Men jag hoppas att även lag utanför falangen får dra nytta av grabbarnas kunnande.

Inga kommentarer: